Onderschat de warmte niet.

Elke zomer zie je het weer mensen midden op de dag met de hond fietsen. In de zon, op een warme straat, en dan de hond ook nog in galop. In mijn ogen is dat pure mishandeling. Als je mensen hier op aanspreekt krijg je veelal ; ach het valt wel mee, hij loopt zelf zo hard mee…….

Hitte is een groot gevaar voor de hond, en als wij de hond niet tegen de hitte beschermen zal er onherstelbare schade zijn

Zweten

Veel mensen onderschatten de gevaren van oververhitting bij de hond of zijn hiervan niet op de hoogte. Honden kunnen niet als wij mensen zweten, en hebben daardoor meer moeite met de warmte. Wij mensen koelen door de verdamping van zweet, honden hebben geen zweetklieren en kunnen enkel via de voetzolen een beetje zweten. Hijgen is voor honden de manier om af te koelen. De tong heeft echter maar een kleine oppervlakte in verhouding van het hele lichaam van de hond. Het hijgen kan de hond ook uitdrogen. De temperatuur kan dus in een hondenlijf gevaarlijk snel oplopen. Koelen moet de hond vooral van buiten af doen. Lukt dat niet, dan kan de hitte de hond fataal worden. Dat is een reel gevaar; elke zomer sterven er onnodig honden aan oververhitting.

De normale lichaamstemperatuur ligt voor een hond tussen de 38 en 39 graden. Wanneer de temperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitstructuren in het bloed waardoor deze dikker en stroperiger zal worden. Hierdoor kan deze minder goed rond gepompt worden door het hart. Honden zullen in coma raken en overlijden. Ook kunnen de organen van de hond blijvend beschadigd raken door een periode van oververhitting.

Een hond die oververhit dreigt te worden zal zijn hitte proberen kwijt te raken door extra hard te hijgen met de bek wijd open, echter vaak zonder resultaat, door het hijgen zal de hond alleen maar warmer worden. De hond word sloom en zijn bewegingen worden trager, hij kan zelfs weigeren op te staan. De hond kan gaan kwijlen of zelfs braken. De hitte is goed te voelen aan de binnenkant van de oren en lippen. De honden zijn vaak niet aanspreekbaar en lijken wel apathisch. De slijmvliezen in de bek en de tong kleuren donker rood tot zelfs paars. Vaak treed spierverslapping op en zakt de hond ineen. Als een hond langer oververhit is zal de kleur van de tong juist wegtrekken en worden de lippen grauw van kleur.

Het snelst koelt u met alcohol, maar als de temperatuur boven de 41 graden komt maakt het niet uit wat je gebruikt als het maar koelt! Plens echter niet ineen keer een emmer ijskoud water over hem heen maar laat de hond er langzaam aan wennen. Als je alcohol in de buurt hebt, smeer dit dan op de onbehaarde delen, buik, liezen enzv. Alcohol zorgt er voor dat de bloedvaten verwijden en daardoor de hitte sneller word afgevoerd. Koel een hond die oververhit is geweest niet verder af dan 40 graden! En neem contact op met de dierenarts, deze kan eventueel extra vocht toedienen.

Siësta

In de zomer, op het heetst van de dag een stevig eind met je hond gaan lopen is niet slim, laat staan fietsen of sporten. Dit kun je beter in de vroege ochtend uren doen of laat in de avond als de zon al onder is. Extra alertheid is nodig bij oudere honden of pups maar ook honden die korter in de snuit zijn, een volle beharing of overgewicht hebben. Honden houden er wel van om uit zich zelf even in de zon te liggen, maar als ze warm worden moeten ze een koelere of schaduw plek kunnen opzoeken.
Rassen afkomstig uit een koud klimaat kun je helpen door ’s zomers de buik bloot te maken. Scheren van de vacht over het hele lijf is geen optie, omdat de lucht in de goed verzorgde vacht juist bescherming bied tegen hogere temperaturen. Honden vinden het ook heerlijk om op de koude vloer in huis te liggen.

Het voorkomen van oververhitting…

Fietsen

Als de thermometer meer als 20 graden aangeeft, dan is het beter om niet te gaan fietsen met de hond. Door het draven/galopperen naast de fiets kan de hond oververhit raken. Nu lijkt het voor jezelf wel lekker, met een koel briesje, voor de hond is dat niet zo. Ook het asfalt kan in de zomer erg heet zijn, waardoor zijn voetzolen verbrandt of beschadigd raken.
Als je dan toch wilt fietsen, doe dit dan s’morgens, of s’avonds laat als de temperatuur weer aangenaam is. Las regelmatig een korte pauze in en zorg voor voldoende drinken voor de hond.
Wandelen en spelen

Op het heetst van de dag volstaat een korte wandeling zodat de hond zijn behoefte kan doen. Als ’s avonds de temperatuur weer aangenaam is dan kan je een langere wandeling maken. Ook andere inspanningen zoals spelen met andere honden, achter ballen aan rennen kunnen voor problemen zorgen. Beperk dit dan ook tot de ochtend of avond uren.

Strand

Bedenk van te voren dat het niet overal is toegestaan om met de hond op het strand te komen. Het strand is op warme dagen niet de beste plek voor de hond. Het zand is heet en is voor de honden pijnlijk aan de voeten. Als je een dagje naar het strand gaat neem dan de hond niet mee, tenzij je de hond op een schaduw plekje kan laten liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en continu over fris en koel drinkwater beschikt. Zorg er ook voor dat de hond niet enthousiast een kuil gaat graven, oververhitting ligt dan op de loer!

Auto

Laat de hond NOOIT alleen achter in de auto, ook niet om snel een boodschapje te doen! Het gaat hierbij niet om het zuurstof maar om de temperatuur die razendsnel kan oplopen tot boven de 50 graden! Ook een in de schaduw geparkeerde auto kan snel opwarmen, daarnaast draait de zon en kan de auto snel in de volle zon staan. Bij langer autoritten is het verstandig een raampje open te laten achterin. De koele lucht van de ventilators/airco komt vaak niet tot achter in de auto. Zonwering aanbrengen op de autoruiten, de hond kan veel last hebben van de zon achter het glas.
Treft u een hond aan in een auto die oververhit dreigt te worden, en de eigenaar is niet op tijd te lokaliseren, belt u de politie en de dierenambulance, en sla een zij raampje in waarna je de hond moet koelen. Als het echt een kwestie is van leven of dood kan de actie worden gezien als zaakwaarneming. Dit is een juridische constructie waarin je optreedt in het belang van een ander.
Overigens loopt je hond in een tent of caravan hetzelfde gevaar. Tenzij je echt een heel mooi plekje hebt waar de zon de hele dag geen kans heeft, geldt dus: Jij op stap, je hond mee op stap.

Wat kan je wel doen?!

Zwembadje

Een zwembadje in de tuin vinden de meeste honden geweldig, ze kunnen er in gaan liggen of doorheen lopen voor verkoeling. Er zijn speciale honden zwembadjes te koop, maar een baby badje of een plastic zandbak volstaat ook. Ook het aanzetten van een tuinsproeier kan voor veel vertier en verkoeling zorgen.

Snorkelen

Vul een afwasteiltje met een laagje water, gooi er vervolgens een paar hondenbrokjes in, die de hond mag opzoeken

ijsjes

Je kan voor je hond speciale ijsjes maken door een kong te vullen en deze vervolgens in de vriezer te leggen.
Hier kan je hond wel even zoet mee zijn.

Koelmatten

Voor honden zijn er speciale koelmatten te koop waar ze heerlijk op kunnen liggen, ook is er van het zelfde materiaal een halsband verkrijgbaar. Maar deze halsbanden koelen maar tijdelijk. Als de hond deze langer o houd, is zo een kraag weer warm. Ververs deze banden dan ook regelmatig.

Nog meer zomerse ongemakken

Parasieten

Vlooien leven het hele jaar door in de huizen, maar het aantal neemt in de zomermaanden toe. Vlooien kunnen ook een worm overdragen en in extreme gevallen bloedarmoede veroorzaken.
Hoewel teken vooral in de lente en herfst voorkomen, vormen ze ook in de zomer een gevaar. Ze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Ook de herfstmijt is een mogelijkheid als de hond veelvuldig aan zijn poten likt of aan zijn oren krabt, vooral in de maanden augustus en september. De hond controleren op kleine oranje nestjes. Gelukkig bestaan er tal van middelen om deze parasieten te lijf te gaan en te voorkomen dat ze hinder veroorzaken.

Vliegen en muggen

Als de avond valt gaan de muggen op zoek naar vers bloed. de gevolgen van deze maaltijden zijn niet alleen onaangenaam door de jeuk die ze veroorzaken, maar kunnen ook zorgen voor de overdracht van twee ernstige ziekten, vooral in het zuiden van Frankrijk; Leismaniose en dirofilariose. In deze gebieden is het van belang de hond een speciale halsband om te doen (Scalibor).
Ook wespen zijn gevaarlijk door de pijnlijke prikken en allergische reacties die daarop kunnen volgen. Als een hond een wesp inslik, kan deze in de keel een zwelling veroorzaken en zijn ademhaling belemmeren.

Blauwalgen

Als de temperaturen buiten flink oplopen, kunnen blauwalgen massaal de kop opsteken. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt.
Omdat honden graag water drinken en de vacht slikken na het zwemmen lopen zij een groter gevaar om besmet te worden. Een paar klontjes van deze blauwalg kan voor de hond al binnen enkele uren dodelijk zijn! Symptomen zijn; braken, trillen, schuimbekken en stuiptrekken. Ook ademhalingsproblemen en epileptische verschijnselen en verlamming. Hoewel er in Nederland regelmatig gecontroleerd word op de groei van blauwalg, moet je zelf ook alert blijven als je de hond laat zwemmen of buiten laat drinken. als de hond na het zwemmen zoek wordt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Je kan je voorstellen dat in de zelfde risicoperiode van de blauwalg ook het gevaar van BOTULISME aanwezig is. Botulisme verspreidt zich snel via besmette dode dieren. De infectie gebeurt door het opnemen van weefseldeeltjes van dode dieren of van vliegenlarven (maden) die afkomstig zijn uit dode, besmette dieren. De bacterie wordt ook wel rechtstreeks van uit de bodem opgenomen. Botulisme tast het zenuwstelsel aan en veroorzaakt spierverlamming. Over het algemeen is botulisme niet gevaarlijk voor mensen, honden en katten. De types die dit wel zijn, zijn gelukkig zeer zeldzaam.

Berenklauw

In de periode juni tot oktober kan de berenklauw voor veel problemen zorgen. De berenklauw is te herkennen aan grote bladeren die wel behaard lijken. Het sap van de berenklauw is het probleem, dit maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Komt de hond in aanraking met dit sap dan zullen er na ongeveer 24 uur rode jeukende plekken ontstaan, wat uiteindelijk zwellingen worden en blaren die het meest lijken op brandwonden. Genezing duurt ongeveer 14 dagen. Komt dit sap in de ogen dan kan de hond er zelfs blind van worden! Pas dus op als de hond graag rondscharrelt in de bermen en langs slootkanten, dat zijn namelijk de plekken waar de berenklauw te vinden is, maar tegenwoordig tref je ze ook steeds vaker aan in de steden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *